Przejdź do głównej zawartości

Jak odczytać wyniki z morfologii i OB?

Jak odczytać wyniki z morfologii i OB?

Autor: Jewel
Wykazy norm, które są podawane przez laboratoria, mogą się różnić. Powodem jest sposób, w jaki wykonywane są wyniki. Metoda może być nowoczesna (np. obliczanie krwinek jest zautomatyzowane) bądź tradycyjna, prowadzona pod mikroskopem.

WBC - leukocyty (krwinki białe, białe ciałka)
Ich funkcją jest walka z bakteriami, pasożytami, grzybami. Można je podzielić na:
- GRANU - granulocyty (których jest najwięcej),
- LYMPH - limfocyty,
- MONO - monocyty.
Jeśli w badaniu podano wartości w/w oznacza to, iż wykonano morfologię z rozmazem, czyli procentowym udziałem krwinek białych.
Norma: 4000–9000 w milimetrze sześciennym.
Wartości podwyższone:
Leukocytoza. Często zdarza się u kobiet w ciąży i połogu, u noworodków, po przemarznięciu, silnym nasłonecznieniu, po znacznym wysiłku fizycznym lub silnym stresie. Podwyższony wskaźnik to najczęściej:
- stany zapalne,
- zakażenia bakteryjne,
- grzybice,
- zatrucia,
- chorobach wywołane przez pasożyty,
- zawały,
- ciężkie urazy,
- ciężkie schorzenia układu krwionośnego, np. białaczka.
Wartości obniżone:
Leukopenia. Występuje przy:
- bardzo ciężkich zakażeniach (np. dur brzuszny),
- niektórych zakażeniach wirusowych (odra, różyczka),
- naświetlaniach rentgenowskich i tych dotyczących chemioterapii nowotworowej,
- działaniach ubocznych leków, np. antybiotyków.

RBC - erytrocyty (krwinki czerwone, czerwone ciałka) - to przenośniki tlenu dzięki hemoglobinie.
Norma: kobiety 4–5,5 mln w milimetrze sześciennym, mężczyźni 4,5–6 mln.

HGB - hemoglobina. Wiąże tlen, a krwi nadaje czerwony kolor.
Norma: 12–17 g/dl.
HCT – hematokryt - to procentowy wskaźnik objętości masy krwinek czerwonych w pełnej krwi. Może wskazywać na jej nadmierne zagęszczenie lub rozrzedzenie.
Norma: 35–52%.
Wartości podwyższone:
- choroby serca (m.in. wady wrodzone),
- przewlekłe choroby płuc, nerek,
- niektóre nowotwory.
Wartości obniżone:
- anemia.

PLT – płytki krwi (trombocyty, krwinki płytkowe). Odgrywają ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Norma: 140000–400000 krwinek w milimetrze sześciennym.
Wartości podwyższone:
- nowotwory szpiku kostnego,
- rozległe infekcje, po usunięciu śledziony,
- czasami po porodach,
- zbyt duża liczba płytek może prowadzić do zakrzepów naczyniowych (po krwotokach, udarach i operacjach chirurgicznych).
Wartości obniżone:
-  mogą wystąpić po radio- i chemioterapii,
- zakażenia (odra, dur, mononukleoza),
- choroby śledziony,
- niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego,
- zbyt mała liczba płytek prowadzi do krwawień.

MCV, MCH, MCHC – wskaźniki dotyczące krwinek czerwonych. Dzięki nim można określić przyczynę niedokrwistości.
MCV – średnia objętość krwinki czerwonej.
Norma: 82–94 fl (femtolitr, ułamek litra).
MCH – średnia zawartość hemoglobiny w krwince czerwonej.
Norma: 28–36 pg (pikogram, ułamek grama).
MCHC – średnie stężenie hemoglobiny.
Norma: 32–36 g/dl.

OB, czyli opad (opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego).
Na podstawie OB nie można postawić diagnozy. Sugeruje natomiast ewentualny proces zapalny.
Norma (po 1 godzinie):
- kobiety 6–11 mm, po 50 roku życia do 30 mm;
- mężczyźni 3–8 mm, po 50 roku życia – do 20 mm.
Wartości podwyższone:
- podczas ciąży,
- choroby reumatyczne,
- procesy zapalne,
- gruźlica,
- niektóre choroby wątroby,
- zawał serca,
- niektóre choroby nerek,
- bardzo podwyższone OB może sugerować białaczkę luz inne postacie raka.
Wartości obniżone:
- nadkrwistość.

CRP, czyli białko C-reaktywne, tzw. białko ostrej fazy.
Powstaje w wątrobie, zanim jeszcze nastąpi podwyższenie OB. Funkcją CRP jest informacja o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego i martwicy tkanek. W ciężkich zakażeniach stężenie CRP może wzrosnąć tysiąckrotnie w ciągu dnia. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko. Prawidłowa wartość CRP wyklucza ostrą, uogólnioną infekcję bakteryjną. W okresach remisji (cofnięcia się) choroby przewlekłej stężenie CRP nie zwiększa się.
Norma: do 10 mg/l.
Wartości podwyższone:
- 10-100 mg/l występują w lekkich zakażeniach bakteryjnych (np. zapaleniu oskrzeli, pęcherza moczowego),
- ciężkie zakażenia wirusowe,
- choroby reumatyczne,
- gruźlica,
- po operacjach,
- urazy,
- zawał serca.
Stężenie CRP powyżej 100 mg/l występuje:
- w ciężkich zakażeniach bakteryjnych,
- po ciężkich operacjach,
- w zakrzepicy głębokich żył podudzi,
- w ostrej fazie schorzeń reumatycznych.

Jewel

Artykuły do przedruku

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…