sobota, 6 kwietnia 2013

Jak schudnąć zdrowo, bezpiecznie i skutecznie?



Jak schudnąć zdrowo, bezpiecznie i skutecznie?

Początek wiosny to czas, kiedy myślimy o tym, że w letnich ubraniach chcielibyśmy wyglądać lekko. Jak to zrobić? Jak pozbyć się zimowych oponek i nadmiaru kilogramów po zimie?

Po zimie często zostają nam tu i ówdzie  „zimowe oponki", których teraz z przerażeniem chcemy się pozbyć. Szukamy więc informacji o odchudzaniu wszędzie, gdzie się da. Wybieramy te, które wydają nam się najlepsze dla nas i je testujemy.
Jak to zrobić? Jak pozbyć się zimowych oponek i nadmiaru kilogramów po zimie?

Przyczyną dodatkowych kilogramów w organizmie są tłuszcze i węglowodany. Są diety, które proponują wykluczenie jednego z tych składników z diety.  Ja nie jestem zwolennikiem takich diet. Uważam, ze powinniśmy ograniczać niezdrowe tłuszcze i węglowodany, ale nie powinno ich się zupełnie eliminować z diety.
Są osoby, które wykluczają zupełnie węglowodany, nie jedzą chleba, ziemniaków i nagle, przechodząc obok piekarni, kupują pączka. Co wówczas się dzieje? Podobno w organizmie zanikają umiejętności trawienia węglowodanów, kiedy zupełnie wykluczymy je z diety, i wówczas taki jeden pączek w całości wędruje do magazynu. Efekt yo-yo murowany.
Dlatego proponuję na śniadanie zostawić kromkę pełnoziarnistego pieczywa. A na obiad zostawić jednego ziemniaka. Zanim zaczęłam interesować się zdrowym odżywianiem i odchudzaniem, na moim talerzu przynajmniej połowa to były ziemniaki. W tej chwili wiem, że przynajmniej połowę talerza powinny zajmować różnokolorowe warzywa.
diety, według których nie należy łączyć warzyw i białka w jednym posiłku. Stosując taką dietę, można na śniadanie zafundować sobie warzywa, a na obiad mięso.

 Należy pamiętać, że organizm odchudzanie traktuje trochę jak stan wojny. W związku z tym, jeśli przez jakiś czas dostarczamy mniej pożywienia, to metabolizm zwalnia. Kiedy nagle ulegniemy pokusie i zjemy więcej, nasz organizm odłoży to do magazynu na "czarną godzinę". Aby zwiększyć przemianę materii, można stosować ziołowe herbatki czy inne suplementy diety, można również zacząć się ruszać. Właściwie nie można, a należy wykonywać jakąś aktywność fizyczną. Możemy wybrać intensywne zajęcia tańca, pływanie, aerobik, bieganie czy treningi cardio. Wówczas potrzebujemy przynajmniej pół godziny, aby organizm zaczął spalać tłuszcz. Czyli takie ćwiczenia mają sens, jeśli trwają godzinę co najmniej.

Można również wybrać ćwiczenia intensywne, które w krótszym czasie pozwalają osiągnąć ten sam efekt. Są osoby, które mają więcej czasu i wolą lżejsze ćwiczenia, natomiast są osoby, którym zależy na tym, żeby ćwiczenia zajmowały mniej czasu, ale były bardziej intensywne, a przez to tak samo skuteczne. Każdy z nas wyboru aktywności dokonuje sam. Jednak należy pamiętać, że jest ona bardzo ważna dla osiągnięcia naszego celu, spalenia zbędnej tkanki tłuszczowej.

Dieta kojarzy się z głodem i kiepskim smakiem, ale wcale nie musi tak być. Wystarczy pierś z kurczaka zamiast w panierce i na tłuszczu przygotować na grillu, na przykład na patelni grillowej lub na parze, posypując ulubionymi ziołami, przyprawami, które nie zawierają soli czy glutaminianu sodu i innej chemii.

Niektóre przyprawy poprawiają metabolizm, inne ułatwiają trawienie. Nie wiem, czy wiesz, ale marchewka czy pietruszka z grilla odpowiednio przyprawiona może być pyszna, a z pewnością jest dużo zdrowsza niż kiełbaska tłusta. Mięso można tez upiec w piekarniku. Pamiętajmy, aby wybierać chude mięso. W kurczaku najwięcej tłuszczu znajduje się w skórze, wiec proponuję z niej zrezygnować. Najbardziej chudym mięsem są piersi z kurczaka, oczywiście bez skóry.

W codziennej diecie powinny się jednak znaleźć zdrowe tłuszcze, np. z ryb, orzechów czy jaj. Starajmy się kupować jedzenie z dobrego źródła. Jaja od kur spacerujących po podwórku i  żywionych tradycyjnie są o wiele zdrowsze, niż jaja fermowe. Podobno kury w klatce są zestresowane, mają za mało ruchu i to wpływa na gorszą jakość jaj.
Idealnie byłoby, gdyby ryby były prosto z morza, niemrożone. Można przygotować je na parze lub na grillu, albo upiec. Mają wtedy o wiele więcej wartości odżywczych niż smażone na patelni w panierce i z tłuszczem.

Oczywiście rezygnujemy ze słodyczy. Możemy jeść owoce, ale proponuję również jeść je rano. Na początku można zrezygnować z najbardziej kalorycznych owoców, takich jak banany czy winogrona, na rzecz jabłek, grapefruita, arbuza, truskawek.

Kiedy jesteśmy głodni,najlepiej skorzystać  z warzyw Mogą to być warzywa gotowane na parze lub surowe. Przewagę jednak mają warzywa surowe. Organizm dietę i odchudzanie traktuje jak chorobę. Warto, więc go wspomagać witaminami oraz makroelementami i mikroelementami z surowych warzyw, orzechów czy wody mineralnej. Można tu również wykorzystać suplementy diety. Jeśli jednak mamy dostęp do ekologicznych zdrowych warzyw, to są one najcenniejszym źródłem witamin. Coraz trudniejszy dostęp mają do nich mieszkańcy dużych miast. W tym wypadku najlepiej mieć własny ogródek, wówczas mamy pewność, co jemy, albo wspomagać się suplementami, które uzupełniają niedobory diety.

Bardzo ważne jest picie w czasie odchudzania niegazowanej wody mineralnej. Pomaga ona usuwać z organizmu toksyny i wpływa na prawidłową pracę nerek. Ponadto wpływa korzystnie na metabolizm. Powinniśmy natomiast zrezygnować ze słodzonych sztucznie soków i napojów oraz napojów gazowanych.

Kilka słów o soli. Nadmiar tego składnika powoduje zatrzymanie wody w organizmie, przez to jesteśmy cięższe i spuchnięte. Jak ograniczyć ilość soli? Ograniczyć ją w diecie. Jeśli myślisz teraz...Ja przecież nie solę dużo...To powiem Ci, że też tak sądziłam. Dietę bezsolną testowałam w ciąży, oczywiście na zalecenie lekarza. Musiałam wtedy wyeliminować wszystko, co zawierało dużą ilość soli, a więc: chleb, wędliny, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, przyprawy typu Vegeta i większość przypraw  do zup czy do mięsa, ponieważ zawierają sól.  Efekt? Po tygodniu moja waga spadła o 5 kg, tyle wody miałam w organizmie. Co jadłam? Pieczone mięso zamiast wędliny, jajka, warzywa i owoce. Czułam się o wiele lepiej. Nadmiaru wody z organizmu pomaga nam się również pozbyć natka z pietruszki, która zawiera duże ilości witaminy C i jest wskazana również w celu podniesienia odporności organizmu. Można ją wyhodować w domu na dobrej ziemi z ekologicznej pietruszki, wtedy mamy pewność, że nie jest pryskana.

Jak komponować zdrowe posiłki? Poza grillowaniem, pieczeniem,  gotowaniem na parze, możemy kupować  mięso i ryby naturalnie wędzone. Ryby są bardzo dobrym źródłem białka i kwasów omega 3. Dlatego powinniśmy jeść ryby morskie przynajmniej 4 razy w tygodniu. Mam też dobrą wiadomość: mogą to być tłuste ryby. Pamiętajmy, że część witamin potrzebuje tłuszczu, aby mogła być przyswojona przez nasz organizm.

Na śniadanie dobrze jest jeść odtłuszczony jogurt albo serek, należy jednak sprawdzać w produktach light, czy nie są słodzone aspartamem, ponieważ ten słodzik może spowodować pogorszenie stanu naszego zdrowia. Są liczne kontrowersje, czy jest to bezpieczny składnik, czy nie. Natomiast jak wiadomo łatwiej zapobiegać niż leczyć, dlatego jeśli coś może szkodzić, lepiej tego unikać.

Dobrym pomysłem na śniadanie jest tez jajko. Najlepiej przyswajalne jest takie gotowane, wkładane do zimnej wody. Mimo że żółtko zawiera tłuszcz i kalorie, to tak jak pisałam wcześniej, małe ilości dobrych, zdrowych tłuszczów zwłaszcza na śniadanie są wskazane.

Poranną kawę najlepiej zastąpić owocami lub świeżo wyciągniętymi sokami warzywno-owocowymi. Moim ulubionym jest świeżo wyciśnięty sok z marchwi. Jeśli jednak koniecznie chcesz zaczynać dzień od kawy, wybieraj kawy naturalne i staraj się ich nie zabielać oraz nie słodzić. Podobnie herbatki powinniśmy pić bez cukru.

Do surówek i sałatek zamiast majonezu czy śmietany najlepiej dodawać chudy jogurt naturalny lub kefir, jeśli zależy nam na tym, żeby schudnąć.

Dobrze nam będą służyć też  w trakcie odchudzania płatki śniadaniowe, najlepiej z pełnego ziarna. Błonnik w nich zawarty wpływa korzystnie na pracę jelit. Produkty z pełnego ziarna najlepiej jeść na śniadanie.

Natomiast powinniśmy omijać sery żółte, a więc wszelkiego rodzaju zapiekanki, pizze, jedzenie typu fast food, frytki itp.

Bardzo ważne jest jedzenie 5 posiłków dziennie. Tak dobrze słyszysz, aby schudnąć trzeba jeść często i w niewielkich ilościach. Powinny to być 3 główne posiłki i dwie przekąski. Pierwszy posiłek powinien być najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Ostatni  3-4 godziny przed zaśnięciem. Z pewnością znasz swoje godziny wstawania i zasypiania, podziel posiłki równomiernie, co 2,5 godziny. Wtedy nie będziesz mieć napadów wilczego głodu.
Pamiętaj, aby jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Nie oglądaj w czasie jedzenia telewizji i nie wykonuj innych czynności. Po około dwudziestu minutach od zjedzenia dopiero czujemy, czy jesteśmy najedzeni. Kiedy jesz wolno, zjadasz mniej. Mam nadzieję, że pomogłam trochę w osiągnięciu idealnej wagi.

Przedrukowano z artelis.pl


Ilthien

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz