Przejdź do głównej zawartości

Dieta cebulowa


Dieta cebulowa

Dla wielu osób cebula jest dobrym lekarstwem na grypę czy przeziębienie. Jak się okazuje, cebula pomaga, także w odchudzaniu. Stosując dietę cebulową, można skutecznie zrzucić zbędne kilogramy.

Cebula z reguły dodawana jest do wielu potraw, jak na przykład sałatki czy też ryba po grecku. Wbrew pozorom w czasie trwania kuracji nie należy spożywać samej cebuli.
Należy spożywać warzywa z rodziny cebulowatych, np. czosnek, por, szczypiorek. Spożywanie tych warzyw wspomaga proces odchudzania, a także wzmacnia odporność organizmu. Dodawanie warzyw cebulowych do posiłku zalecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to organizm człowieka jest najbardziej narażony na różnego rodzaju infekcje.
Jest to dieta, która trwa dwa tygodnie. Można na niej schudnąć kilogram w ciągu tygodnia, czyli łącznie można schudnąć 2 kilogramy. Należy pamiętać, że jest to dieta przeznaczona dla osób, które chcą schudnąć mało kilogramów. Dieta cebulowa nie należy do diet długotrwałych, w trakcie których można dużo stracić zbędnych kilogramów. Dieta cebulowa jest bardzo zdrowa dla organizmu, ponieważ warzywa cebulowe posiadają wiele cennych dla organizmu witamin i wartości odżywczych. Warzywa te są źródłem tak cennych dla organizmu witamin jak witamina C, A czy B12.
Por - w jadłospisie może być dodawany do zup. Zawiera takie witaminy jak: C, B12, B2 oraz dostarcza organizmowi żelazo, wapń i fosfor.
Szczypiorek - może być dodawany do posiłków: kanapek, lekkich serków. Szczypiorek jest źródłem witamin PP, C, B.
Czosnek – to kolejny po cebuli naturalny „lek” na przeziębienie i grypę. Zawiera witaminy z grupy A, B i C. W czasie trwania diety może być składnikiem wielu potraw.
Kto nie może stosować diety cebulowej ?
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Diety nie powinny stosować niepełnoletni oraz osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Warto jest wspomnieć, że cebula bogata jest w cukier. Dlatego osoby z cukrzycą powinny mieć to na uwadze.

Przedrukowano z artelis.pl


smaczneodchudzanie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…