Zdrowa Dieta Latynosa


Podstawowym słowem, którym można określić tę kuchnię jest różnorodność. To ona wpływa na to, że w ciągu dnia przeciętny Hiszpan przyswaja sobie wystarczającą ilość potrzebnych składników, niezbędnych do właściwego rozwoju i pracy organizmu. Wśród posiłków królują dania wielowarzywne, w świeżych sałatkach obecna jest oliwa z oliwek, mięso zazwyczaj podawane jest w postaci wędlin i kiełbas, a na stole spotkać można ryby i owoce morza. Z warzyw strączkowych najczęściej wykorzystywana jest fasola, soczewica i ciecierzyca. Są one bogatym źródłem białka i błonnika regulującego pracę jelit. Ryż przyozdobiony jest złotym szafranem.
Nie od dziś wiadomo, że kuchnia śródziemnomorska, jest zdrowa, lekka i smaczna. Często dietetycy polecają ją osobom chcącym zachować siłę i witalność. Jednym z jej rodzajów jest kuchnia hiszpańska. Warto przyjrzeć się, jakie jej składniki sprawiają, że jest ona tak wyjątkowa.
Zdrowym składnikiem dań są też krewetki, małże, homary, kraby i raki. Hiszpanie lubują się w różnych gatunkach ryb. Są one bogactwem białka, kwasów omega-3 oraz wielu witamin, a wszystko to niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mięso podawane jest w postaci wysokiej jakości szynek, które przygotowuje się w dbałości o wszelkie standardy i receptury. Obok różnego rodzaju kiełbas i wędlin, spotkać można też sery. Hiszpanie produkują je głównie z mleka krowiego, ale spotkać można sery kozie i owcze.
Posiłki podzielone są czasowo i ilościowo. Podobnie jak w Polsce, wyróżniamy tu śniadanie, obiad i kolacje. Z tym, że Hiszpanie lubią stołować się w restauracjach. Na śniadanie jedzą chleb, drożdżówki lub tosty. Jedzenie popija się kawą, herbatą lub sokiem. Dodatkiem może być ser, wędlina lub dżemy. Obiad składa się najczęściej z kilku dań. W Polsce jest to zupa, drugie danie i deser, jednak hiszpański podział jest trochę inny. Na początek je się różne warzywa, ryże i rośliny strączkowe. Drugie danie bazuje na mięsie i rybach, a na koniec podawany jest deser. Składa się on ze słodkiej przekąski bądź owoców.
Ostatnią tajemnicą zdrowia hiszpańskiego Latynosa, są podawane do posiłku wina hiszpańskie. Poprawiają smak dań, uzupełniają aromat i zwiększają doznania smakowe. To jednak nie wszystko. Spożywanie umiarkowanej ilości wina do posiłku pobudza apetyt i gruczoły trawienne, zapobiega odkładaniu tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Wino wspomaga odporność, przeciwdziała zwapnieniu kości czy zmniejsza ryzyko nowotworu układu pokarmowego. Oprócz tego działa relaksująco i odprężająco.

Komentarze