Przejdź do głównej zawartości

Naturalny lek - kit pszczeli

Naturalny lek - kit pszczeli

Autorem artykułu jest Danuta Nowak

    Propolis, czyli kit pszczeli, stanowi produkt uboczny produkcji miodu naturalnego. Jest balsamiczno-żywiczną substancją zbieraną przez pszczoły z wydzielin pączków topoli, brzozy oraz innych drzew liściastych i iglastych.
    Kit służy pszczołom głównie do uszczelniania ula. Jest  lepką, aromatyczna masą i doskonale nadaje się do wypełniania wgłębień i szpar w jego ściankach. Ponadto pszczoły pokrywają  nim  ciała martwych szkodników, które wtargnęły do ula dokonując pewnego rodzaju mumifikacji i dezynfekcji martwych owadów.
    Od tysięcy lat miód i produkty uboczne jego produkcji cieszyły się wielką popularnością wsród zielarzy i medyków.
Już 400 lat p.n.e Hipokrates zalecał propolis do leczenia oparzeń i trudno gojących się ran. Współcześni zielarze-naturaliści zalecają kit pszczeli w stanach grypowych, gdyż skutecznie łagodzi objawy przeziębień. Mało kto wie, że propolis, podobnie jak aspiryna, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Uważany jest za naturalny antybiotyk i specyfik zapobiegający powstawaniu chorób nowotworowych. Wykazuje dużą aktywność w stosunku do niektórych grzybów i pierwotniaków. Przyspiesza metabolizm komórkowy i działa ogólnie odtruwająco. Ma szczególne zastosowanie w leczeniu odleżyn, oparzeń, owrzodzeń i trudno gojących się ran oraz wrzodów żołądka. Nie sposób tu nie wspomnieć o  odmładzającym działaniu propolisu u osób starszych. Niesamowicie przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn, udrażnia żyły, wspomaga wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Tak więc, starszych odmładza, a młodym pomaga utrzymać urodę.
    Niektórzy stomatolodzy twierdzą, że żucie kitu wzmacnia dziąsła i tym samym zapobiega paradontozie. Najlepsze produkty pszczele występują w postaci maści, kropli czy tabletek. Najwięcej właściwości leczniczych posiada jednak kit w postaci naturalnej, zakupiony bezpośrednio od pszczelarza. Warto więc stosować go w naszym jadłospisie. Każda domowa apteka powinna posiadać leki z propolisu. Kit rozpuszcza się w alkoholu i dlatego  występuje głównie w preparatach wykonanych na jego bazie i jest  stosowany w medycynie naturalnej w postaci kropli lub nalewek. Jest cudownym specyfikiem dla dzieci, dorosłych i osób w podeszłym wieku. Wracajmy do natury!
---

Danuta Nowak www.zyjmy-zdrowiej.manifo.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…