Przejdź do głównej zawartości

Imbir – przyprawa oraz lekarstwo znane od pięciu tysięcy lat

Imbir – przyprawa oraz lekarstwo znane od pięciu tysięcy lat

Autorem artykułu jest Ewelina Kowalska

Niepozorne, o mocnym zapachu, jasne kłącze znamy głównie z kuchni azjatyckiej, w której jest powszechnie używane, podnosząc zapach i walory smakowe przygotowywanych potraw. Zastosowanie imbiru w kuchni nie jest przypadkowe – ta roślina ma wyjątkowe właściwości lecznicze, które zostały poznane już pięć tysięcy lat temu.
Początkowo, imbir stosowany był wyłącznie w celach leczniczych, dopiero później odkryte zostały jego walory smakowe. Mitologia hinduska przedstawia imbir jako roślinę pomagającą wszelkim stworzeniom na ziemi – ludziom, zwierzętom, innym roślinom. Posadzony w ogrodzie ponoć wytwarza korzystne pole energetyczne, które wspomaga rozwój przebywających w jego otoczeniu organizmów, zapewniając im jednocześnie dobre zdrowie.
imbirImbir zawiera bardzo dużą ilość olejków eterycznych, a jego kłącze używane w stanie świeżym, jak i jako suszone. Jakie cudowne właściwości odkryto w niepozornym kłączu imbiru? Stosowany jest w stanach zapalnych dróg oddechowych, wywar z imbiru można stosować do płukania nosa i gardła. Pomaga w stanach reumatycznych – należy go wcierać w bolące miejsca. Jednocześnie rozgrzewa i działa przeciwbólowo. Wcieranie w zmarznięte miejsca ciała pomoże przywrócić prawidłowe krążenie krwi, a tym samym rozgrzeje.
Z poważniejszych schorzeń, w których imbir jest przydatny to zwalczanie stanów zapalnych jelita grubego, odtruwanie wątroby, zwalczanie bakterii chorobotwórczych. Imbir jest doskonałym środkiem przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym. Niepozorne kłącze o znamionach najlepszego antybiotyku, z ogromną przewagą nad środkami farmaceutycznymi – jest naturalnym środkiem. Domowe nalewki z imbiru, w połączeniu z miodem, cytryną, bądź spirytusem, jako herbatki do picia, nalewki do smarowania, nacierania, powinny się znaleźć w każdym domu, jako podręczna apteczka na wiele dolegliwości.
Chyba niewiele roślin, ziół, ma aż tak wiele zastosowań jak imbir. Czytając opracowania na temat właściwości imbiru, właściwie nie znajdziemy choroby, w której nie powinien być stosowany. Obniża cholesterol, zwiększa odporność, mobilizuje organizm do życia, chroni przed bakteriami, grzybami – przecież to są wymagane funkcje organizmu w każdej chorobie, czy podczas rekonwalescencji. Pomaga w odchudzaniu. Same zalety, brak przeciwwskazań do stosowania.
Wiele azjatyckich narodów nie wyobraża sobie życia codziennego bez obecności imbiru – jest codziennym, podręcznym lekarstwem na wiele dolegliwości, oraz niezastąpioną przyprawą w kuchni azjatyckiej. Może więc trzeba przyjrzeć się naszej domowej apteczce i zobaczyć, czy możemy któreś z lekarstw zastąpić lub wspomóc kłączem imbiru.
---

Więcej informacji: imbir oraz właściwości imbiru.


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…