Przejdź do głównej zawartości

Charakterystyka oraz zastosowanie aloesu

Charakterystyka oraz zastosowanie aloesu

Autorem artykułu jest Ewelina Kowalska

Każdy wie, że aloes to roślina. Jednak  nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że pod tą ogólną nawą kryje się ponad 300 różnych gatunków. Mogą one mieć postać drzew, krzewu, byliny bądź liany.
Aloes rośnie na Półwyspie Arabskim, Madagaskarze i Afryce. Nie oznacza to jednak, że w innych częściach globu nie możemy go spotkać. Tam gdzie nie sprzyja klimat, roślinę tę hoduje się w szklarniach bądź doniczkach. Zatem każdy z nas może sprawić sobie prywatną hodowlę.
Aloes aloessłynie głównie ze swoich właściwości leczniczych. Niektórzy naukowcy mówią, że jego cudowną moc wykorzystywano już w starożytności. Podobno Kleopatra wykorzystywała aloes, aby zachować piękność i młodość. Grecy doceniali jego cudowne właściwości w gojeniu się trudnych ran. Ta ostania zaleta tej rośliny wykorzystana jest do dziś. Jej właściwości antyseptyczne wykorzystuje się w leczeniu trudno gojących się ran. Aloes przyjemnie chłodzi zmienione miejsce, przynosząc znaczną ulgę. Oprócz tego nie dopuszcza do gromadzenia się w ranie bakterii i grzybów. Poza tym przyspiesza krążenie krwi w zmienionym chorobowo miejscu, co stymuluje procesy odnowy skóry. Uważa się również, że aloes potrafi bardzo skutecznie zapobiec bliznom po oparzeniach. Podobny oparzone miejsce należy natychmiast przemyć sokiem z tej rośliny, a z całego wypadku wyjdzie się bez szwanku.
Przemysł kosmetyczny również zainteresował się aloesem. Coraz więcej preparatów kosmetycznych zawiera ten składnik. Przede wszystkim wykorzystuje się go do pielęgnacji włosów. Szampony i odżywki produkowane na bazie tej rośliny skutecznie nawilżają oraz regenerują włosy. Miąższ aloesu ma działanie antybakteryjne, więc z powodzeniem nadaje się do produkcji dezodorantów, nawet tych dla alergików. Roślinę tę wykorzystuje się również w balsamach do ust. Takie produkty doskonale nawilżają cienki naskórek warg i przyczyniają się do szybszego gojenia ran. Oprócz tego chronią usta przed szkodliwym działaniem wiatru, mrozu i słońca. Z uwagi na to, że aloes chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego sprawia, że wykorzystuję się go w balsamach do opalania. Wyciąg z tej rośliny dodaje się też do żeli pod prysznic, dzięki czemu kąpiel jest prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Jak już wiadomo, właściwością aloesu jest działanie bakteriobójcze. Właśnie dlatego wykorzystuje się do produkcji past do zębów, co ma zahamować produkcję bakterii i grzybów. Takie pasy działają również łagodząco, dlatego przyspieszają gojenie ran oraz pomagają tym, którzy mają wrażliwe na uszkodzenia dziąsła.
---

Więcej informacji: Aloes oraz właściwości aloesu.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…