Przejdź do głównej zawartości

Jagody goji - cenne owoce


Jagody goji - cenne owoce

Autorem artykułu jest Joanna Kwiatek

Jagody Goji – ich cenne właściwości dla organizmu a także w walce z cellulitem, zmarszczkami ponieważ zawierają sporo antyoksydantów. Warto dowiedzieć się więcej informacji na temat tych owoców.

Ostatnio przeczytałam o nich w książce na temat cellulitu, podobno są skuteczne w jego zwalczaniu.  Ale nie tylko, mają również inne cenne właściwości które zostaną omówione w tym artykule.

-Opóźniają powstawanie zmarszczek – bardzo korzystna dla skóry właściwość szczególnie w czasach kiedy każdy chce wyglądać młodo i stara się zapobiegać zmarszczkom jak najwcześniej. Ale zbyt wcześnie raczej nie należy przesadzać ze stosowaniem kosmetyków przeciwzmarszczkowych ponieważ młoda skóra nie potrzebuje aż tak silnie działających składników, ale raczej tych dostosowanych do jej stanu.
-Redukują cellulit, wyszczuplają co jest jedną z ich głównych zalet.
-Wzmacniają odporność zimą i nie tylko ponieważ trzeba ją wzmacniać cały rok.
-Poprawiają widzenie – dzięki temu nasz wzrok będzie lepszy
-A także humor
-Dobrze wpływają także na nasze kości.
-Włosy – szczególnie dla osób mających problemy z suchymi przypominającymi siano włosami
Są to Himalajskie jagody. Występują w sokach, które można wypić jedną małą szklankę dziennie czyli będzie to około 50 ml.
Można je również spożywać jako świeże owoce, zrobić z nich sok, albo kupić gotowy.
Jest również wiele kosmetyków z ich zawartością, głównie antycellulitowe balsamy do ciała, ale nie tylko. Mogą to być również żele pod prysznic, kosmetyki do pielęgnacji włosów, ciała, twarzy – działające przeciwzmarszczkowo.
Ceny tych jagód są różne – za pół kilograma ok 100 zł, sok w butelce litrowej ok 120 zł. Ale warto bo korzyści bardzo duże. Nawet lepsze niż z picia innych soków. Chociaż nie odradzam.
Warto pić różnego rodzaju soki z naszych ulubionych owoców.
Podsumowując ich cenne właściwości warto spróbować soku z tych owoców, wiadomo że jednym będzie smakował innym nie, jak wszystko inne. Tak samo ze skutecznością. Ale jak mówi przysłowie kto nie ryzykuje ten nie ma w tym przypadku pięknej skóry, włosów i cellulitu który jest udręką wielu kobiet.
 ---
Joanna Kwiatek  www.joanna-kosmetyka.blog.onet.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…