Przejdź do głównej zawartości

Fenomenalny składnik pochodzący z drzewa arganowego

Autorem artykułu jest Magdalena Herman

Drzewo arganowe (źródło:Wikimedia)
Atrakcyjny wygląd i nienaganne zdrowie to cechy, którymi każdy z nas bez wątpienia pragnie się znamionować.
Już nie tylko kobiety dbają o fascynującą prezencję swego wizerunku, zaś zdrowy tryb życia był w cenie od zawsze. Przyjrzyjmy się więc charakterystyce olejku arganowego – jednego z największych hitów ostatnich lat!
Ogromne zainteresowanie olejkiem arganowym wśród konsumentów oraz producentów, działających nie tylko w branży kosmetycznej, wynika z faktu, iż posiada on niezwykle korzystne właściwości zdrowotne, pielęgnacyjne i odmładzające wizualnie naszą aparycję. W kosmetyce stosuje się go na przywrócenie młodzieńczego blasku zniszczonym włosom oraz nadanie skórze promiennego wyglądu. Olejek arganowy ma zastosowanie również w medycynie, gdyż poprawia krążenie krwi i obniża cholesterol, a także wspomaga odporność organizmu w sensie ogólnym. Dodaje się go ponadto do potraw, albowiem wzmacnia on ich smak i aromat.
W związku z niezwykle szerokim wachlarzem potencjalnego zastosowania olejku arganowego oraz jego doskonałą efektywnością, często nazywa się nadmienioną substancję mianem „płynnego złota” bądź też „złota Berberów” (to właśnie bowiem wspomniany lud, zamieszkujący tereny północnej Afryki i Sahary, jako pierwszy poznał drogocenne właściwości opisywanego składnika).
Olejek arganowy, jak sugeruje już sama nazwa, pozyskuje się z nasion drzewa arganowego. Wspomniany gatunek drzewa należy do najstarszych z żyjących obecnie na ziemi. Jako że jest to substancja pochodzenia naturalnego, jej dostępność jest ograniczona. Skutkuje to dość wysoką ceną preparatów zawierających go w swym składzie. Na wysoką cenę wspomnianych preparatów wpływa również skomplikowany i czasochłonny proces pozyskiwania olejku arganowego. Sam olejek arganowy zaś w formie nieprzetworzonej cechuje się lekko czerwoną barwą, natomiast jego posmak przypomina nieco delikatny aromat orzeszków ziemnych. Po przetworzeniu opisywanej substancji przytoczone cechy ulegają zatraceniu, niemniej jednak jej drogocenne właściwości pozostają niezmienne.
Wspomnieliśmy już, że olejek arganowy pozyskuje się z nasion drzewa arganowego. Nadmienione drzewo bywa nazywane też niekiedy „drzewem żelaznym” – a to dlatego, że jego wielkość dochodzi nawet do 10 m wysokości, zaś średnica jego korony może przekraczać… 14 metrów! Występowanie drzewa arganowego na świecie jest jednakże dość skromne. Odnaleźć je bowiem możemy właściwie tylko na południowym obszarze państwa Maroko, na powierzchni nieprzekraczającej 800 tys. hektarów. Stąd też bierze się droga cena tejże substancji. Przystosowanie drzewa arganowego do wzrostu w pustynnym klimacie wynika z jego głębokiego osadzenia w glebie – jego korzenie mogą sięgać nawet do 30 m pod ziemią, są więc w stanie bez problemu pozyskiwać, mimo suchego klimatu, sole mineralne z wód gruntowych. Warto wspomnieć również o długowieczności opisywanego gatunku drzewa, albowiem sam okres wydawania przezeń owoców może wynosić 400 lat!
Skoro jesteśmy już przy owocach drzewa arganowego, skupmy się na ich charakterystyce. Pod względem wielkości są one podobne do niedużej śliwki, a ich kolorem jest żółć. W ich wnętrzu mieści się miąższ o gorzkim smaku oraz raczej niewielka ilość nasion. Owoce „obudowane” są specyficzną skorupą, która jest kilkanaście razy twardsza od skorupy orzecha laskowego.
O atrakcyjnych właściwościach olejku arganowego może decydować również czyste środowisko, w którym rośnie drzewo, z którego wspomnianą substancję się pozyskuje. Od 1998 r. obszary, na których rośnie drzewo arganowe, są bowiem wpisane na listę rezerwatów biosferycznych organizacji UNESCO, a więc ekologiczna czystość środowiska ich wzrostu została obiektywnie potwierdzona. W Polsce dostępność preparatów zawierających w składzie olejek arganowy systematycznie rośnie, w związku z czym coraz więcej sklepów oferuje je do nabycia w swoim asortymencie. Niemniej jednak przed dokonaniem zakupu warto sprawdzić procentową zawartość niniejszej substancji w ogólnym składzie preparatu, albowiem często została dodana ona doń w ilościach śladowych.
---

olejek arganowy

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…