Przejdź do głównej zawartości

Właściwości mleczka pszczelego

Autorem artykułu jest Bartosz Nowakowski

Mleczko pszczele zwane jest inaczej „eliksirem młodości, płodności i ekstraktem życia”, od wieków bowiem wierzono w jego niesamowite właściwości. W medycynie ludowej (medycynie niekonwencjonalnej) było znane od dawna.
Wykorzystywane było w procesach przyspieszających gojenie ran, a także w leczeniu chorób gardła, wypryskach, czyrakach. Ludowe poglądy dotyczące niesamowitych właściwości mleczka pszczelego potwierdziły badania naukowe i laboratoryjne.
Mleczko pszczele wytwarzają młode pszczoły, karmicielki. Służy ono do karmienia larw robotnic i trutni przez 3-4 dni, matka natomiast jest karmiona przez cały okres życia, od larwy aż do śmierci, dzięki czemu może ona przeżyć aż 5 lat.
Podstawowe składniki mleczka pszczelego to: cukry, proteiny, lipidy, sole mineralne, witaminy B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotyna.
Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z właściwości leczniczych mleczka pszczelego. Jest ono bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm i sprawdza się doskonale w leczeniu wielu schorzeń, a także w działaniach profilaktycznych (zapobiegawczych).
Mleczko posiada właściwości bakteriostatyczne. Badania wykazały, że stosowane u ludzi wzmacnia ich układ odpornościowy, wpływa na przemianę materii (czyli reguluje metabolizm), wpływa na regulację pracy jelit, dostarcza energii i eliminuje zmęczenie.
Mleczko pszczele zawiera aminokwasy egzogenne, białka, substancje enzymatyczne, hormony płciowe i inne hormony, hormon wzrostu i biopierwiastki, m.in.: fosfor, potas, cynk, żelazo i wiele innych. W leczeniu chorób układu pokarmowego, takich jak np.: zaparcia, wrzody żołądka, niewydolność wątroby, zapalenie jelita grubego itp., substancja ta bywa bardzo pomocna. Również w leczeniu chorób serca, miażdżycy, została doceniona przez lekarzy. Mleczko wpływa doskonale na regulację ciśnienia, a co za tym idzie, sprawdza się doskonale przy rehabilitacji po zawałach mięśnia sercowego.
---

Jeśli zaciekawiło Cię mleczko pszczele oraz jego lecznicze właściwości, odwiedź nasz sklep!

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…