Przejdź do głównej zawartości

Soki roślinne - źródłem świeżości i zdrowia

Autorem artykułu jest Basia K

Są bardzo zdrowe, chociaż często niedoceniane przez swój niezbyt przyjemny smak. Wyciskane bezpośrednio przed spożyciem, nie tracą swoich wartości i często zapobiegają wielu chorobom.
Niektóre dostępne są w aptece albo sklepach zielarskich. Warto jednak przyrządzać je samemu.
Przyrządzenie soku jest oczywiście dość proste, pod warunkiem, że posiadamy sokowirówkę. Rośliny, z których chcemy zrobić sok, powinny być przede wszystkim świeże.
Najlepsze są te, które zbierzemy samodzielnie. Należy jednak pamiętać, żeby wyszukiwać ich w miejscach odległych od ulic, dróg czy zakładów przemysłowych. Jeśli kupujemy je w sklepie, pamiętajmy o zwróceniu uwagi na ich pochodzenie. Ważne, by były z upraw ekologicznych. Po nabyciu roślin po prostu myjemy je i od razu wyciskamy z nich sok. Mętnych soków nie powinniśmy filtrować, gdyż bardzo często w cząstkach osadu są zawarte substancje czynne. Należy go spożyć od razu, nie powinniśmy go przechowywać ani podgrzewać. Nie należy go też słodzić cukrem. Dla smaku można użyć miodu lub syropu klonowego. Są nieocenione dla zdrowia i urody. Niektóre z tych roślin wykorzystujemy również w kuchni.
Sok z karczochów - zawiera glikozydy, taniny, inulinę działające moczopędnie, obniżające poziom cholesterolu, wspomagające pracę wątroby.
Sok z brzozy - garbniki i glikozydy w nim zawarte działają moczopędnie, są skuteczne w dnie moczanowej, dolegliwościach nerek i pęcherza moczowego oraz przypadłościach reumatycznych.
Sok z pokrzywy - liście tej popularnej rośliny zawierają sole mineralne, garbniki, karoten. Mają działanie oczyszczające krew, łagodzą stany zapalne jelita, dolegliwości reumatyczne i artretyczne. Kuracje tym sokiem powinny trwać od czterech do sześciu tygodni. Potem należy zrobić kilkutygodniową przerwę i ponownie zastosować.
Sok z dziurawca - zawiera barwniki, olejki eteryczne, kwas chlorogenowy, kwas kawowy. Ma działanie antydepresyjne, przeciwskurczowe. Obniża ciśnienie tętnicze, działa łagodząco na żołądek i jelita, hamuje stany zapalne. 
Sok z marchwi - karoten w nim zawarty wzmacnia wzrok. Picie tego soku zapewnia również zdrową skórę, sprawia, że znikają krosty i trądzik, zwiększa odporność na zapalenia żołądka i jelit oraz pobudza apetyt.
Sok z ziemniaka - garbniki i gorycze w nim zawarte łagodzą zgagę i zobojętniają nadmiar kwasu żołądkowego.
Sok z mniszka lekarskiego - zawarte w nim karotenowce, fitosterole, cholina, taniny, substancja gorzka, tzw. taraksacyna, działają wzmacniająco na wątrobę i woreczek żółciowy, oczyszczają organizm i krew.
Sok z selera - zawiera woski, olejki eteryczne, kwas szczawiowy. Pomaga w  trawieniu, przy wzdęciach, działa moczopędnie i napotnie. Łagodzi bóle reumatyczne.
Sok z głogu - zawarte w nim barwniki, olejki eteryczne, kwas chlorogenowy i kwas krategolowy powodują obniżenie nadciśnienia tętniczego, zapobiegają powstawaniu złogów na ścianach naczyń krwionośnych. Picie soku wzmacnia serce oraz układ krążenia.
Sok ze skrzypu polnego - kwas krzemowy, saponina, barwniki i sole potasowe, które znajdują się w tym soku zapobiegają zwapnieniu tętnic, powodują, że łatwiej goją się rany i złamania kości, powstrzymują krwawienia, np. przy żylakach odbytu, łagodzą stany zapalne błon śluzowych i gardła.
Sok z babki lancetowatej - zawiera kwas krzemowy, substancje śluzowe, gorycze i garbniki. Działa skutecznie na przeziębienie. Wmasowany w skórę likwiduje swędzenie w miejscu ukłucia owadów.
Sok z czarnej rzodkwi - glukozynolany, kwas tiocyjanowy i witaminy C, B zapobiegają dolegliwościom wątroby i pęcherzyka żółciowego. Picie tego soku pobudza przemianę materii.
Sok z podbiału - polifenole i sole mineralne zawarte w soku powodują rozrzedzenie śluzu przy dolegliwościach dróg oddechowych i sprzyjają wyzwoleniu odruchu wykrztuśnego.
Sok z krwawnika - zawiera substancje gorzkie, tj. achilleinę i moszatinę oraz olejki eteryczne. Picie tego soku łagodzi skurcze przewodu pokarmowego, pobudza wytwarzanie żółci, oczyszcza naczynia krwionośne oraz hamuje zbyt silne krwawienia miesiączkowe.
Sok z kozłka lekarskiego - olejki eteryczne i wiele innych składników zawartych w tym soku działają uspokajająco w stanach lękowych i nadmiernej nerwowości, łagodzą zaburzenia snu.

 Źródło: W. Meidinger "Naturalna siła z apteki Pana Boga".
---



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…