Przejdź do głównej zawartości

Bańki stawiają chorych na nogi

Ślady po bańkach (źródło:Wikimedia)
Autorem artykułu jest Agnieszka Szynal-Tuleja

Naturalne metody leczenia wypierane przez medycynę konwencjonalną, nieustannie wracają do łask.
Bańki lecznicze używane w Europie do walki z różnymi chorobami zostały wyparte przez antybiotyki, dziś znów po nie sięgamy, gdyż są nieszkodliwe.
Bańki stawiały nie tylko nasze babcie, stosuje się je od ponad 5000 lat, wykorzystywali je w leczeniu m.in. Chińczycy, Babilończycy, Egipcjanie.

Bańki tylko na przeziębienie? Z pewnością nie, gdyż leczą wiele chorób, przede wszystkim choroby układu oddechowego (grypa, zapalenie oskrzeli, płuc i tkanki opłucnej, astma, zapalenie gardła, migdałków, krtani), ale i choroby:
układu kostno-stawowego (reumatyzm, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie stawów, choroby kręgosłupa),
układu krążenia (zaburzenia ciśnienia krwi, dusznica bolesna),
układu trawiennego (zapalenie żołądka, trzustki, choroby wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, jelit, zaparcia),
układu moczowo-płciowego (zaburzenie miesiączkowania, stany zapalne, dolegliwości okresu przekwitania, zaburzenia seksualne, zapalenie nerek, pęcherza moczowego),
układu nerwowego (zapalenie nerwu, nerwobóle),
narządów wewnętrznych jamy brzusznej,
nerwicy,
bólach głowy, migrenach,
chorobach uszu,
profilaktyce chorób (wzmacnianie układu immunologicznego).
Obok wskazań są też przeciwwskazania. Nie stawiamy baniek w przypadku wysokiej gorączki, ciąży, zaburzeń krzepliwości krwi, kruchości naczyń krwionośnych, zapaleń skóry o różnej etiologii, uszkodzeń skóry, wycieńczenia organizmu np. długotrwałą chorobą. Należy też ostrożnie stosować bańki w czasie menstruacji i ciąży.

Gdzie stawiamy? Bańki stawia się na plecach lub przodzie klatki piersiowej, należy jednak omijać okolice kręgosłupa, obojczyków, mostka, brodawek piersiowych, serca i żołądka. Wybieraj miejsca umięśnione z podściółką tłuszczową, wówczas bańki będą mocno ulokowane. Bańki należy umieszczać w równych rzędach, z zachowaniem odległości 1 cm. W przypadku osób bardzo szczupłych skórę należy posmarować wazeliną lub stawiać bańki wprost z ciepłej wody. Należy się także pozbyć nadmiernego owłosienia z miejsc przygotowanych do umieszczenia baniek.

Jak często stawiać bańki? Jeśli istnieje potrzeba można je stawiać nawet co drugi dzień. Dziecku, które ukończyło rok, stawia się sześć baniek, nad, pod i między łopatkami, czyli po trzy bańki na każdej stronie pleców. Trzyma się je przez 10 minut. Zaleca się by dziecko po tym zabiegu nie opuszczało domu przez trzy dni, ponieważ organizm osłabiony i mało odporny na wirusy. W przypadku dorosłych bańki zdejmuje się po 15-20 minutach. Stawia się około 12-20 baniek.

O czym należy pamiętać podczas stawiania baniek? Przed zabiegiem należy umyć bańki ciepłą wodą z mydłem i osuszyć. Następnie należy natłuścić skórę. Po ich zdjęciu skórę powinno się przetrzeć spirytusem, a potem ponownie natłuścić. Należy dopilnować by osoba poddana kuracji została przykryta ciepłym kocem.

Co świadczy o dobrze wykonanym zabiegu? Ciemnoczerwone place są znakiem, że proces naturalnego leczenia przebiegł pomyślnie. Nie utrzymują się długo na ciele, znikają zazwyczaj po kilku dniach.

Jakie mamy rodzaje baniek? Wyróżnia się trzy rodzaje:
szklane klasyczne (służą do stawiania na gorąco, ich działanie uznaje się za najsilniejsze. Wytwarzają podciśnienie na skutek spalania tlenu ze znajdującego się w nim powietrza. Wymagają doświadczenia i wprawy),
szklane z wentylem (nie wymagają użycia ognia, po przyłożeniu specjalną pompką usuwa się z ich wnętrza powietrze. Są proste w użyciu i bezpieczne),
gumowe (działają podobnie jak akupunktura, łatwe w obsłudze, nie wymagają użycia ognia, wystarczy je położyć i nacisnąć kilka razy by wytworzyć podciśnienie. Można z łatwością umieścić je samemu sobie, są lekkie, nietłukące, wykonane z trwałego materiału, łatwe w utrzymaniu czystości),
---

http://www.apteka24.org/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…