Przejdź do głównej zawartości

Tarczyca Bajkalska przedłuża życie!

Czasem moda, czasem odpowiednia reklama sprawia że jakaś roślina zostaje uznana za cudowne lekarstwo.
W przypadku tarczycy bajkalskiej mamy do czynienia z poważnymi badaniami naukowymi potwierdzającymi jej cudowne właściwości.

Jest to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych rosnąca w naturze we wschodniej Rosji w Chinach i Mongolii.
Okazuje się, że jest obecnie uprawiana w gospodarstwach ogrodniczych w Polsce!
Surowcem zielarskim jest głownie korzeń tarczycy bajkalskiej, pozyskiwany z rośliny 3-4 letniej, ale również samo ziele.

Brytyjscy naukowcy z John Innes Centre w Norwich wspólnie z Chińską Akademią uważają, że tarczyca bajkalska może pomóc leczyć raka. Wszystko to dzięki występującym w jej kwiatach flawonom.
Flawony mają właściwości antynowotworowe bo wspomagają proces obumierania komórek rakowych.
Potwierdziły to doświadczenia przeprowadzane na myszach oraz po zastosowaniu wyciągu u chorych z rakiem płuca. 

Stwierdzono również, że tarczyca bajkalska (korzeń) regeneruje i chroni wątrobę. A wszystko to zawdzięczamy zawartości flawonoidów - bajkaliny i bajkaleiny.
Dobrze zrobi nam też nalewka z tarczycy bajkalskiej, która uspokaja i obniża ciśnienie krwi.

Kolejnym pozytywnym działaniem (dzięki zawartości flawonoidów) jest obniżenie poziomu cholesterolu i ochrona przed zmianami miażdżycowymi.

Wyciąg z korzenia może zmniejszyć przyrost wagi, jest dobry na kaca i pomaga przy przewlekłym zmęczeniu i przepracowaniu.
Nic dziwnego że tarczyca jest jednym z najważniejszych ziół w japońskiej i chińskiej medycynie ludowej.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…