pi膮tek, 7 lipca 2017

Pieprz - przyprawa pozytywnie wp艂ywaj膮ca na nasze zdrowie

A dzisiaj b臋dzie pieprzenie... 馃榾 to znaczy o tym jak posypywanie potraw t膮 przypraw膮 mo偶e pozytywnie wp艂ywa膰 na nasze zdrowie.

Ostry, charakterystyczny smak pieprzu to zas艂uga zawartej w nim piperyny. Najlepszy jest ten mielony w m艂ynku wprost do potraw. Nie polecam kupowania takiego mielonego, gotowego ju偶 do u偶ycia w torebkach.

A jakie w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne ma pieprz?

Mam dobr膮 wiadomo艣膰, na dodatek potwierdzon膮 naukowo. Jak dowodz膮 badania nad dzia艂aniem piperyny pieprzem mo偶na wyleczy膰 wiele dolegliwo艣ci.
Zacznijmy od problem贸w z trawieniem. Pieprz wzmaga wydzielanie kwasu w 偶o艂膮dku, przyspieszaj膮c proces trawienia. Zapobiega te偶 tworzeniu si臋 gaz贸w jelitowych, minimalizuje ryzyko zapar膰 i biegunki.

Kolejna sprawa to zwalczanie skutk贸w przezi臋bienia. Poniewa偶 piperyna dzia艂a wykrztu艣nie wiele wiele syrop贸w na kaszel zawiera w艂a艣nie pieprz. Dzi臋ki temu udra偶nia g贸rne drogi oddechowe wspomagaj膮c leczenie zapalenia oskrzeli i zatok. 艢wietnie radzi sobie r贸wnie偶 ze zwyk艂ym katarem.

Najnowsze odkrycie to w艂a艣ciwo艣ci odchudzaj膮ce. Badania kliniczne potwierdzi艂y, 偶e piperyna blokuje powstawanie nowych kom贸rek t艂uszczowych i pomaga rozbija膰 te ju偶 istniej膮ce.

I w ko艅cu dzia艂anie przeciwnowotworowe. A to z uwagi na to 偶e piperyna jest silnym przeciwutleniaczem. 

A to jeszcze nie wszystko. Pieprz poprzez zwalczanie wolnych rodnik贸w zapobiega przedwczesnemu pojawianiu si臋 zmarszczek i przebarwie艅 na sk贸rze.
Dzi臋ki du偶ej zawarto艣ci b艂onnika w pieprzu wp艂ywa on zbawiennie na zmniejszenie poziomu cholesterolu i nie dopuszcza do tworzenia si臋 kamieni ka艂owych. 


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz