Przejdź do głównej zawartości

Pieprz - przyprawa pozytywnie wpływająca na nasze zdrowie

A dzisiaj będzie pieprzenie... 😀 to znaczy o tym jak posypywanie potraw tą przyprawą może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Ostry, charakterystyczny smak pieprzu to zasługa zawartej w nim piperyny. Najlepszy jest ten mielony w młynku wprost do potraw. Nie polecam kupowania takiego mielonego, gotowego już do użycia w torebkach.

A jakie właściwości zdrowotne ma pieprz?

Mam dobrą wiadomość, na dodatek potwierdzoną naukowo. Jak dowodzą badania nad działaniem piperyny pieprzem można wyleczyć wiele dolegliwości.
Zacznijmy od problemów z trawieniem. Pieprz wzmaga wydzielanie kwasu w żołądku, przyspieszając proces trawienia. Zapobiega też tworzeniu się gazów jelitowych, minimalizuje ryzyko zaparć i biegunki.

Kolejna sprawa to zwalczanie skutków przeziębienia. Ponieważ piperyna działa wykrztuśnie wiele wiele syropów na kaszel zawiera właśnie pieprz. Dzięki temu udrażnia górne drogi oddechowe wspomagając leczenie zapalenia oskrzeli i zatok. Świetnie radzi sobie również ze zwykłym katarem.

Najnowsze odkrycie to właściwości odchudzające. Badania kliniczne potwierdziły, że piperyna blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych i pomaga rozbijać te już istniejące.

I w końcu działanie przeciwnowotworowe. A to z uwagi na to że piperyna jest silnym przeciwutleniaczem. 

A to jeszcze nie wszystko. Pieprz poprzez zwalczanie wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek i przebarwień na skórze.
Dzięki dużej zawartości błonnika w pieprzu wpływa on zbawiennie na zmniejszenie poziomu cholesterolu i nie dopuszcza do tworzenia się kamieni kałowych. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…