Przejdź do głównej zawartości

Kamień nazębny - pokonaj go!


Autor: Remigiusz


Sprawdź najskuteczniejsze metody na pozbycie się kamienia nazębnego. Przeczytasz tutaj krótką charakteryzację kamienia nazębnego oraz osadu nazębnego, a także poznasz skutki nieusuwania kamienia.



Co osadza się na naszych zębach:
kamień nazębny – to żółty lub brązowy, zmineralizowany złóg odkładający się na powierzchniach zębów, który powstaje w wyniku mineralizacji płytki nazębnej, prowadzą do niego zaniedbania w codziennej higienie jamy ustne;
nalot nazębny - to miękki i stosunkowo łatwo dający się usunąć nazębny osad, tzw. płytka; tworzy się na zębach pomiędzy kolejnymi zabiegami higienicznymi;


osad nazębny - odkłada się na zębach w postaci ciemnych złogów, jest wynikiem palenia tytoniu, spożywania mocnej kawy i herbaty; w jego powstawaniu swój udział mogą mieć także niektóre leki i ziołolecznictwo.


Płytka nazębna składa się głównie z bakterii, które wytwarzają kwasy atakujące  szkliwo, oraz toksyny, które podrażniają dziąsła powodując ich stan zapalny. Dziąsła stają opuchnięte i zaczerwienione oraz podczas szczotkowania zębów pojawia się krwawienie. 

Gdy nieleczony stan zapalny stopniowo narasta, zęby zaczynają się chwiać. W następstwie pojawia się ryzyko ich wypadania.

Niezmiernie ważna jest technika mycia zębów. Szorujemy je z wyczuciem, nie za delikatnie ale też nie za mocno. Zbyt mocne szczotkowanie może powodować powstawanie przy dziąsłach tzw. ubytków klinowych. Dla dorosłych zalecana jest szczotkowanie metodą „wymiatania”, dzieciom z kolei zaleca się czyścić zęby ruchami okrężnymi.
By skutecznie walczyć z płytką nazębną należy 3 x dziennie bardzo dokładnie szczotkować zęby miękką szczotką  i specjalną pastą, by usnąć nalot zwłaszcza na brzegach dziąseł (nawet jeśli dziąsła są podrażnione lub krwawią). Ponadto codziennie (najlepiej wieczorem, przed snem) należy czyścić przestrzenie między zębami za pomocą nici dentystycznych oraz stosować wspomagające regenerację podrażnionych dziąseł płyny do płukania jamy ustnej. Dentysta Szczecin - Jadczyk, nam w tym pomoże.
Aby wzmocnić nasze dziąsła,  można sposobem naszych babć, użyć do tego pokrzywy.  Wystarczy nacierać dziąsła i zęby świeżymi liśćmi pokrzywy.


Domowy sposób na krwawiące dziąsła: płukanka z wody z octem, która łagodzi podrażnienia w jamie ustnej, dezynfekuje i przynosi ulgę w drobnych stanach zapalnych. Na szklankę ostudzonej, przegotowanej wody użyj 1 łyżeczkę octu winnego lub jabłkowego.


By nasze dziąsła były mocniejsze, a zęby zdrowe należy zapobiegać kamieniowi, nalotowi i osadom nazębnym stosując odpowiednie pasty i szczotki do zębów. Ich nadmiar należy profesjonalnie usuwać w gabinecie stomatologicznym. Ponadto -  regularnie odwiedzać stomatologa (co najmniej co pół roku) by możliwie wcześnie rozpoznać  ewentualne zapalenie dziąseł.


Nowoczesne usługi stomatologiczne - Stomatolog Szczecin - prywatna praktyka stomatologiczna w Szczecinie - sprawdź.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…