Przejdź do głównej zawartości

Co to jest półpasiec?

Półpasiec, czyli inaczej ziarnica, to choroba zakaźna, która dotyka osoby, o osłabionym układzie odpornościowym, a źródłem tego schorzenia jest wirus który odpowiada również za opryszczki czy nawet ospę wietrzną.
Najczęściej pojawia się u osób w wieku powyżej 60 roku życia, a ryzyko zachorowania wzrasta, jeśli w przeszłości chorowaliśmy na ospę.
Pewnie wyda się to skomplikowane, ale to bardzo inteligentny wirus, który przez wiele lat, a nawet kilkadziesiąt, może spokojnie sobie czekać, na najbardziej dogodny do ataku moment.
Najpierw pojawia się dziwny ból, oraz dziwne uczucie nadwrażliwości naszej skóry, potem pojawia się wysypka. Tutaj należy nie mylić tego typu bólu z innymi schorzeniami, jak zwykła grypa, z czasem jednak wspomniane pęcherze, zaczynają się powiększać, i zapełniać dziwną wydzieliną.

Co ciekawe, ten inteligentny wirus, obiera sobie sam drogę pod naszą skórą, obierając ją w najbardziej unerwionych miejscach. Dlatego charakterystyczna jest dosyć wysypka, która często pojawia się tylko wzdłuż jednego, atakowanego nerwu. Z czasem wspomniane pęcherze pękają, i przeradzają się w strupy, takie systematycznie się ich pojawianie, trwa około 4 tygodni, pamiętajmy, że w niektórym przypadkach, półpasiec nie musi charakteryzować się pęcherzami, wystarczy sam ból.

Ciężko powiedzieć, co jest przyczyną pojawienia się półpaśca, i gdzie należy szukać przyczyny, na pewno brak witamin, i niezdrowe odżywianie. Czasem pojawia się w chwili niedoboru witaminy B, spowodowane jest to wysiłkiem psychicznym a nawet fizycznym.
Często na to schorzenie, chorują ludzie już walczący z różnego rodzaju chorobami, jak AIDS a nawet rak, najnowsze badania naukowe, potwierdzają, że nawet zdjęcia rentgenowskie, poprzez uszkodzenie skóry, mogą pobudzić wirusa do aktywniejszego działania.

W przypadku tego schorzenia, nie da się go wyleczyć, jest tylko możliwość uśmierzenia bólu, lub skrócenia działania samej choroby. 
Lekarz przepisze nam odpowiednie leki i maści, to wszystko co może w tym momencie zrobić. Chyba, że półpasiec atakuje gałkę oczną, lub narząd słuchu, czyli ucho, tutaj forma leczenia jest już bardziej skomplikowana. 
Po wyleczeniu, raczej nie ma żadnych powikłań, a jedyne co nas dotyka podczas walki z tym schorzeniem, to swoisty dyskomfort, i bardzo przeszywający nasz organizm ból. Oczywiście, możemy sami profilaktycznie, nie dopuszczać do półpaśca, sposób jest prosty, wystarczy przyjmować odpowiednie dawki witamin,zwłaszcza witamina B, odgrywa tutaj bardzo ważną rolę. 
Dobrym i sprawdzonym sposobem, jest spożywanie czosnku oraz miodu, zatem konserwujmy się, w najbardziej znane nam od wieków metody.
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…