Przejdź do głównej zawartości

Nagietek leczy grzybicę!

Chciało by się powiedzieć: szkoda, że Państwo nie mogą tego ... powąchać :)

No właśnie, nagietek, kiedyś bardzo popularny kwiat w naszych ogrodach ma bardzo specyficzny zapach, którego nie można pomylić z niczym innym!

Na dodatek bardzo łatwo ze świeżych kwiatów nagietka przygotować nalewkę, która jest skuteczna na wiele chorób.

Jak zrobić nalewkę z nagietka?
To bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, że do mikstury wykorzystujemy tylko w pełni rozwinięte kwiaty.
Do wymytego i wyparzonego słoika (takiego 0.9 litra) wkładamy do 1/3 wysokości świeżych kwiatów nagietka.
Następnie zalewamy to wódką (1/2 litra), zakręcamy zakrętkę i odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłe, ale zaciemnione miejsce.
Co 2-3 wstrząsamy słoik. 
Gotową nalewkę przecedzamy przez sitko i przelewamy butelki z ciemnego szkła. Ja stosuję takie z kapslem, o kolorze ciemno-butelkowym.

A na co pomaga nagietek?
I tu się zdziwicie! Nalewka pomaga na wiele chorób, a ponadto można ją stosować i zewnętrznie i wewnętrznie.
Stosowana na skórę doskonale dezynfekuje rany i leczy grzybicę.
Nagietek może też służyć do przemywania cery trądzikowej, zmniejszenie zmian widać gołym okiem już po paru zastosowaniach.
Do przemywania powinniśmy jednak rozcieńczyć nalewkę w stosunku 3 łyżki stołowe na 1/2 szklanki wody.

Z przyjmowaniem nalewki doustnie nie można przesadzać :) ale rzeczywiście jest skuteczna. Jej picie pomaga w problemach z trawieniem, obniża ciśnienie krwi i działa uspokajająco.
Nagietek łagodzi bóle miesiączkowe i działa rozkurczowo.
Nalewkę do picia rozcieńczamy jeszcze bardziej niż do nacierania. Wystarczy dodanie małej łyżeczki od herbaty do kieliszka wody.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…