środa, 14 października 2015

Kaki - wartości odżywcze i witaminy

Dojrzały owoc kaki
Kaki (Diospyros kaki) ten coraz częściej spotykany w Polskich sklepach owoc stanowi dla wielu z nas tajemnicę. Jak smakuje, jak go się je, czy ma dużo witamin itd.

Już ustalenie prawidłowej nazwy sprawia trudności. Niektórzy używają nazwy owoc Sharona inni Hurma jeszcze inni Hebanowiec albo Persymona.

Kaki to słodki owoc o bardzo dużej zawartości karotenu. Żółtoczerwony, z wyglądu przypominający pomidor. 
Owoce spożywane są głównie na surowo, najlepsze są te bardzo dojrzałe (im większa przezroczystość skórki tym lepiej).
Z kaki można również przyrządzać konfitury, galaretki, desery itp.

Składniki
Uwaga - owoc jest bardzo kaloryczny 69 kcal w 100g.
Ma wiele witamin (w 100 gramach):
Witamina A: 267 µg
Witamina E: 0,8 mg
Witamina K: 10 µg
Niacyna: 0,4 mg
Witamina B5: 0,2 mg
Witamina B6: 0,1 mg
Biotyna: 0,3 µg
Witamina B9: 7,5 µg
Witamina C: 15 mg

Ponadto związki mineralne (w 100 gramach):
Sód: 5 mg
Potas: 170 mg
Wapń: 8 mg
Magnez: 8 mg
Fosfor: 25 mg
Żelazo: 0,4 mg
Cynk: 0,1 mg
Miedź: 0,1 mg
Mangan: 0,4 mg
Jod: 1,8 µg

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz