Brokuł, warzywo o zbawiennym wpływie na nasze zdrowie

Na Uniwersytecie Stanowym Oregon trwają badania nad sulforafanem.
Idą one w kierunku wykorzystania tej substancji w profilaktyce i leczeniu raka i to tych najczęściej spotykanych, czyli nowotworów prostaty i rakowi piersi.
Barania zdają się wskazywać,że sulforafen selektywnie atakuje komórki rakowe i zapobiega ich dalszemu rozwojowi.

Ale to nie wszystko. Od dawna wiadomo, że brokuły chronią przed wrzodami żołądka i anemią. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi.

I tu ważna sprawa: brokułów nie można gotować, bo stracą swoje wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze.
Najlepiej blanszowane je w temperaturze max do 76 st. C. Można też przygotowywać je na parze, przez 3-4 minuty. 
Dlatego warzywa mrożone, są już mało co warte, bo wcześniej poddano je obróbce termicznej w znacznie wyższej temperaturze niż jest to dozwolone.

Brokuły to również cenne źródło witaminy C. Już 20 dag pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę. 
Roślina jest też zasobna w sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas), witaminy (A, B1, B2, PP). Jest bogata w magnez i selen.
Brokuły są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika pokarmowego, dlatego są polecane osobom dbającym o linię i odchudzającym się.



Komentarze