Przejdź do głównej zawartości

Melisa, zioło nie tylko na uspokojenie

Melisa (źródło)
Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.) – jedno z najbardziej rozpoznawanych i cenionych ziół.
Nie bez powodu, słynny Paracelsus nazywał melisę “eliksirem życia” i uważał, że ma ona moc przywracania człowiekowi nadwątlonych sił witalnych.
Jak szeroko jest znana świadczą liczne nazwy ludowe: pszczelnik, rojownik, matecznik czy cytrynowe ziele. Jak widać po nazwach jest ona rośliną miododajną, chętnie odwiedzaną przez pszczoły.

Wbrew powszechnej opinii melisa nie jest jedynie lekarstwem na uspokojenie. Ma znacznie więcej zastosowań.
Roślina jest stosowana przy bólach głowy czy przy przemęczeniu. Pomaga w bezsenności, depresji oraz nerwicy.
Zmniejsza wzdęcia i gazy, pomaga przy chorobach przewodu pokarmowego, pobudza trawienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Mówi się, że płukanka z melisy zapobiega wypadaniu włosów i zwalcza łupież.

Melisę najczęściej podaje się w formie naparu, ale można jej świeże listki dodawać np. do sałatek lub jako ozdoba niektórych potraw. Zioło jest też często składnikiem różnych kosmetyków.
Melisę zaparzamy podobnie jak inne zioła, pod przykryciem czekając aż naciągnie 10 minut.

Ciekawostka
"Karmelitańska dusza", słynna w XVII wieku wódka, to nic innego jak korzenna wódka z melisy. ponoć miała chronić od uroków, migreny, katarów, histerii, dusznicy czy kołatania serca.

Komentarze

  1. Ja na uspokojenie biorę tabletki z walerianą, np. relanę. Jest to także bezpieczny składnik, a działa.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja sporo słyszałam, że to właśnie melisa działa na uspokojenie, ale nigdy jakoś nie miałam okazji przetestować jej działania. Ja, podobnie jak moja poprzedniczka, biorę tabletki na uspokojenie, to suplement Doppelherz aktiv Na uspokojenie, który przeznaczony jest zarówno dla dorosłych, jak i dla młodzieży z problemami z koncentracją lub nastrojem. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…