Przejdź do głównej zawartości

Starożytne panaceum na astmę, raka czy cukrzycę


Starożytne panaceum na astmę, raka czy cukrzycę


Autor: Alan Kyne Perry

Kto mógłby przypuszczać, że małe czarne ziarenka mogą pomóc leczyć raka, uspokajać epilepsję czy zmniejszać odporność na insulinę?
Czarnuszka siewna - kwiat. (źródło: Wikipedia)

W rzeczywistości czarnuszka siewna, bo o niej tu mowa, nazywana też „błogosławionym ziarnem”, dostarcza w naturalny sposób płynącej ulgi dla wielu dolegliwości oraz przewlekłych chorób.
Jej niezwykle właściwości do zrównoważenia zdrowia człowieka przeżywają współcześnie niemały renesans – i to nie dzieje się bez powodu.
Olej z jej czarnych ziaren odgrywał znaczącą rolę w starożytnych kulturach i był po raz pierwszy odnotowany około 3,300 lat temu. Butelka zawierająca butelkę tego oleju została odnaleziona w grobowcu egipskiego faraona Tutenchamona. Wierzono bowiem, że jest to ważna rzecz do zabrania w zaświaty. Natomiast królowa Nefertiti wykorzystywała olej ten do kąpieli i zabiegów kosmetycznych, co nadawało jej wyjątkowo lśniące włosy i piękną skórę. Egipscy lekarze przepisywali olej z czarnuszki dla wielu problemów zdrowotnych takich jak niestrawność, bóle głowy, przeziębienia czy infekcje. W obecnych czasach naukowcy odkryli, że czarnuszka siewna posiada faktycznie ogromny potencjał leczniczy. Ma ona korzystny wpływ na złagodzenie dolegliwości takich jak:

Cukrzyca typu 2 – w prowadzonych testach na zwierzętach masa ciała oraz tolerancja glukozy zwiększały się kiedy podawano im wodne ekstrakty z jej nasion. Naukowcy stwierdzili, że ekstrakt ten hamuje wchłanianie się cukru, co z kolej zmniejszyło stężenie glukozy we krwi.

Rak – bogata w thymoquinone i beta-elemen, olej z czarnuszki jest bardzo aktywnym środkiem przeciwnowotworowym. Chroni również przed występowaniem stresu oksydacyjnego (stan braku równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu, a biologiczną zdolnością do szybkiej detoksykacji reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy wyrządzonych szkód), indukuje śmierć komórek rakowych oraz wzmacnia odporność. Kilka przeprowadzonych badań wykazało również, że jest skuteczny w walce przeciwko rakowi piersi, trzustki i wątroby.

Padaczka – badania nad 23 dziećmi wykazały, że przy podawaniu ziaren czarnuszki zmniejszyła się częstotliwość ataków. Podczas eksperymentu prowadzonego przez 4 tygodnie, uczestnicy dostawali zarówno placebo jak i ekstrakt z czarnuszki siewnej. Dzieci, które otrzymywały „błogosławione ziarno” wykazały znaczy spadek w ilości napadów.
Jednak to nie wszystko. W oparciu o materiały przedstawione przez serwis GreenMed Info, czarnuszka siewna ma również właściwości:
  • przeciwzapalne
  • antybakteryjne
  • przeciwbólowe
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwskurczowe
  • przeciwutleniające
Dodatkowo, czarnuszka siewna łagodzi nadciśnienie krwi, astmę, wrzody oraz bóle gardła. Niektóre z badań sugerują nawet wpływ na zmniejszenie infekcji MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę). Ponadto odżywia generalnie organizm wpływając korzystnie na zredukowanie zmęczenia, chorób skóry takich jak egzema, trądzik czy łuszczyca. Ma zastosowanie w leczeniu czerwonki, biegunek oraz zaparć, a także innych zaburzeń trawienia.
Wiele osób uważa czarnuszkę siewną za ziarna czyniące cuda i mają oni ku temu swoje podstawy. Z tak ogromną ilością schorzeń, które reagują na tę roślinę, spokojnie można ją uznać za wyjątkowy i znakomity naturalny środek leczniczy.

Alan Kyne Perry
Animator i manager kultury. Basista i programista w Epilepsy Injection Device. Właściciel Studio Sukcesu, Magazynu Kompresja i Frequency Institute.
www.kompresja.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…